Белият дом посочи защо следващите седмици ще бъдат критични за Украйна

77
Снимка: Pixabay

Такава прогноза направи говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби. Според него това е така, тъй като Русия може да започне офанзива. Кърби заяви, че САЩ се фокусира върху подкрепата на Украйна, за да може страната да бъде готова за задаващото се на хоризонта

Следващите няколко седмици ще бъдат критични за конфликта в Украйна, според говорителя на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби.

Той сподели своята визия за ситуацията в интервю за журналиста от CNN Кристиан Аманпур, цитирано от чужди агенции. В същото време Джон Кърби каза, че руските сили могат да започнат офанзива през следващите седмици. И вероятно в няколко различни посоки. С оглед на тези обстоятелства следващите седмици ще бъдат критични за Украйна, прогнозира Кърби.

„Ето ни на 21 март и Бахмут все още не е превзет от руснаците“, заяви Кърби.

„Така че украинците приоритизират тази битка – руснаците ясно са приоритизирали тази битка и това, което ще направим, е да останем фокусирани върху това да гарантираме, че президентът [Володимир] Зеленски има това, от което се нуждае, където и да реши да се бие. Това означава разузнаване. Това означава подкрепа. Това означава оръжия. Това означава възможности. Това е, върху което ще се фокусираме“, отбеляза представителят на Съвета за сигурност на САЩ.

„Трябва да сме сигурни, че правим всичко възможно Украйна да бъде готова за това“, каза той. Но друго настъпление на въоръжените сили на РФ в други посоки, с изключение на Донбас, може да започне само ако украинското се провали.

По думите му във Вашингтон очакват Москва да „опита да осъществи ново голямо настъпление, вероятно на няколко фронта“.

„Трябва да направим всичко възможно, за да сме сигурни, че Украйна е готова за това“, отбеляза той.

По публикацията работи: Пламена Сутева