Учени твърдят, че евтин и достъпен зеленчук ни приближава с една крачка към дълголетието

132

Учени са на мнение, че редовната консумация на един съвсем обикновен зеленчук може да допринесе за постигането на дълголетие. Става въпрос за обикновения лук, чиято ежедневна консумация се счита ключов фактор за постигане на дълголетие. Това се дължи на фитохимикалите, съдържащи се в лука

Обикновеният лук е определен като мощен инструмент за постигане на дълголетие, според портала Food News. Това се дължи на високото съдържание на фитохимикали като антоцианини, кверцетин, сулфиди и тиосулфинати в него. Тези вещества повишават защитата на организма срещу развитието на опасни заболявания, които значително намаляват продължителността на живота, съобщава Актуално.

Тиосулфинатите, като серни съединения, помагат за потискане на растежа на вредни микроорганизми, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Антоцианините са мощни антиоксиданти, които се борят с хроничните възпаления. Сулфидните и полисулфидните съединения не само придават характерната миризма на лука, но имат и противоракови свойства. Кверцетинът, който е антиоксидантен флавоноид, подобрява сърдечната функция.

Учените посочват редица здравни ефекти, свързани с консумацията на лук и допринасящи за постигането на дълголетие: нормализиране на кръвното налягане намаляване на високите нива на триглицериди в кръвта понижаване на високите нива на кръвната захар защита на клетките от оксидативно увреждане инхибиране на растежа на патогени в тялото предотвратяване на остеопороза намаляване на вероятността от рак

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева