Родната гордост Стилияна Николова спечели златен и сребърен медал на Световната купа в Атина (СНИМКИ)

172
Снимка: Facebook

Родната гордост Стилияна Николова спечели златен медал на топка и бронзов на лента на финалите на отделните уреди на Световната купа по художествена гимнастика в гръцката столица Атина, а българските гимнастички завоюваха общо пет отличия от турнира.

Николова, която взе сребро в многобоя, стана шампионка на топка с оценка от 34,450, втора се нареди световната шампионка София Рафаели с 31,600 точки, а трета остана американката Евита Грискенас с 31,550.

На лента българката допусна грешка в края на съчетанието си, но въпреки това успя да се пребори за бронзовия медал на този уред с оценка от 29,000 точки.

Николова изигра страхотно съчетанието си и заслужи оценка от 34.450 точки, с което изпревари в битката за първото място италианката София Рафаели, която получи 31.600 пункта. Другата ни представителка в надпреварата Боряна Калейн допусна неточности при изпълнението на топка и в крайна сметка се нареди шеста с 28.950 точки. Във финала на обръч пък и двете българки направиха грешки, което ги остави извън челната тройка, като Калейн се нареди четвърта с 30.650 точки, а Николова остана шеста с 29.800 пункта. Златото на този уред заслужи София Рафаели с 33.000 точки.

При ансамблите състава на България завърши на шеста позиция във финала на пет обръча. Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова допуснаха груби грешки в началото на съчетанието и бяха оценени с 30.800 точки, докато златото отиде при състава на Израел, който получи за изпълнението си 34.900 пункта. По-късно днес предстоят финалът на лента в индивидуалната надпревара с участието на Стилияна Николова и Боряна Калейн, както и на две топки и три ленти при ансамблите, където България ще спори за отличията.

По публикацията работи: Велислава Велева