Още една американска банка получава „многомилиардна инжекция“

32
Колаж: Редакция "Нова Вест"

Група от големи американски банки инжектира 30 милиарда долара (24,8 милиарда британски лири) в по-малката регионална банка First Republic, която се смяташе за изложена на риск от фалит.

Този ход дойде, докато властите в САЩ се опитват да потушат паниката, относно здравето на банковата система след поредица от банкови фалити в страната.

Притесненията за сектора се разпространиха в световен мащаб, пораждайки страхове от криза.

Американските регулатори нарекоха този ход „много добър“, докато банките казаха, че действията им отразяват тяхната „увереност“.

Заявиха, че банковата система разполага с много пари и прави големи печалби.

„Последните събития не промениха това“, казаха те. „Действията на най-големите американски банки отразяват тяхното доверие в банковата система на страната.“

Докладите за планове за помощ от 11-те банки, водени от JP Morgan и Citigroup, помогнаха за повдигане на финансовите пазари и така акциите на First Republic скочиха с повече от 20% в един момент, което доведе до спиране на търговията.

Но разпродажбата започна отново в търговията след работно време в знак, че опасенията остават.

Базираната в Сан Франциско фирма отбеляза спад на цената на акциите си с почти 70% през последната седмица, тъй като инвеститорите се притесняваха, че това е следващата банка, изложена на риск от наплив от клиенти, които ще изтеглят депозитите си.

„Тази демонстрация на подкрепа от страна на група големи банки е добре дошла и демонстрира устойчивостта на банковата система“, коментираха американски финансови служители.

„Риск от заразяване“

Проблемите в банковия сектор се появиха в САЩ миналата седмица, когато Silicon Valley Bank (SVB), 16-ият по големина кредитор в страната, се срина в най-големия фалит от 2008 г. насам.

Това беше последвано два дни по-късно от фалит на Signature Bank в Ню Йорк.

Властите се намесиха, за да гарантират депозитите над обичайните лимити в опит да предотвратят по-нататъшно натрупване, но финансовите пазари останаха нестабилни.

Като знак за напрежение в системата, централната банка на САЩ съобщи за скок в спешното кредитиране на банките, с 318 милиарда долара неизплатени заеми към сряда, спрямо 15 милиарда долара на седмица по-рано.

Това включва приблизително 12 милиарда долара, предложени чрез фонд, създаден след колапса на SVB.

„Размерът на скока в спешното кредитиране на Фед подчертава, че това е много сериозна криза в банковата система, която ще има значителни странични ефекти върху реалната икономика“, каза Пол Ашуърт, главен икономист за Северна Америка в Capital Economics.

В изява пред политици във Вашингтон министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че вложителите трябва да имат доверие в системата, като същевременно признава сериозността на епизода.

„Усещахме, че съществува сериозен риск от зараза, която можеше да срине и да предизвика бягания на много банки и това е нещо, като се има предвид, че нашата преценка е, че банковата система като цяло е безопасна и стабилна“, каза тя.

Също така вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос каза, че банковата индустрия в Европа е „устойчива“ и фирмите там имат „ограничена експозиция към институциите на САЩ“.

Това заяви той, когато ЕЦБ обяви по-нататъшно увеличение на лихвените проценти от 2,5% на 3%, придържайки се към плана си за увеличение, въпреки опасенията за това как този ход може да повлияе на пазарните сътресения.

Помощ за банките

Централните банки по света рязко повишиха разходите за заеми през последната година, за да се опитат да ограничат темпото на общото покачване на цените или инфлацията.

Тези ходове навредиха на стойностите на големите портфейли от облигации, закупени от банките, когато лихвите бяха по-ниски. Промяна, която допринесе за колапса на Silicon Valley Bank и повдигна въпроси относно ситуацията в други фирми.

Швейцарската национална банка заяви в сряда, че отпуска до £44 милиарда спешни фондове на закъсалия кредитен гигант Credit Suisse, който се смяташе за уязвим след фалита на американските банки.

Неговите акции се върнаха с повече от 15% след големи спадове ден по-рано, докато основните индекси в цяла Европа също се повишиха.

Сър Джон Гив, бивш заместник-управител на Bank of England, каза пред BBC, че централните банки изпращат „съобщение“, че подобни проблеми ще бъдат овладени на местно ниво.

Той добави, че в случая на Credit Suisse действието на Швейцарската национална банка вероятно ще бъде достатъчно, за да спре разпространението на кризата.

„Това, което видяхме през нощта, е, че Швейцарската централна банка казва „не, няма да позволим това да доведе до безпорядъчен колапс“, каза той.

„Не знам какво е бъдещето на Credit Suisse, но засега те все още стоят и изглежда, че Швейцарската централна банка ще гарантира, че ще издържи достатъчно дълго, за да пренареди делата си за бъдещето.“

Credit Suisse, основана през 1856 г., е изправена пред поредица от скандали през последните години, включително обвинения в пране на пари, обвинения в шпионаж и напускания на високопоставени лица.

Тя загуби пари през 2021 г. и отново през 2022 г. и предупреди, че не очаква да бъде печеливша до следващата година. Клиентите изтеглиха милиони долари от нея през последните месеци.

Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че служителите са наблюдавали развитието на Credit Suisse, но проблемите й са „различни“ от събитията в САЩ.

„Проблемите на швейцарската банка не са свързани с настоящата икономическа ситуация“, каза тя.

Превод и редакция: Венета Николова