Захарова отправи критики към Гълъб Донев: Причината е Паметникът на Съветската армия

156

Говорителят на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова отправи тежки критики към служебния премиер на България Гълъб Донев. По нейни думи при него се наблюдава липса на политическа воля да каже „далеч ръцете“. Позицията на Захарова бе разпространена от Руското посолство у нас.

Ето какво точно пише в публикацията, пусната на български в страницата на Руското посолство във Фейсбук:

„Ръководителят на настоящото техническо правителство на България призова за отлагане на решаването на толкова деликатен и спорен въпрос за следизборния период. Не наблюдаваме политическа воля да се каже „далеч ръцете“ от паметниците на онези, които направиха възможен живота на сегашните поколения. Не става дума, дали този живот е комфортен, заможен, благополучен – въпросът не е в това. Става дума за самото съществуване на поколенията“, коментира Захарова.

„Известно е, че тази дива инициатива идва от евроатлантиците, контролиращи столичния представителен орган. Очевидна е нейната връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори в България, с желанието на отделни групи, претендиращи за власт, да демонстрират способността си внимателно да улавят и незабавно да изпълняват очакванията на западните си партньори, които оказват съществено влияние върху вътрешнополитическите процеси в страната. Сега в политическа „разменна монета“ се превръщат паметниците на тези, които освобождаваха България“, пише още в позицията ѝ.

Захарова похвали и хората, събрали се на жива верига около монумента, за да изразят несъгласието си той да бъде демонтиран.

„Виждаме в това отдаденост на традицията, тесни връзки между народите на нашите страни“, коментира тя.