Икономист заговори за мини финансов Армагедон за България

88

Така българският икономист Кузман Илиев определи прогнозите, че има риск за валутния борд и може да се наложи вземането на заем от Международния валутен фонд (МВФ). По думите на експерта страната ни задлъжнява с много бързи темпове.

В момента правим голяма грешка – да убием вестоносеца, като общество, като политически формации, всички. Никой не иска да му кажеш в очите истината. А истината тази дама я казваше още когато застана на позицията.

Ние задлъжняваме с много бързи темпове и най-страшното и неприятното е, че са неустойчиви темповете за нашата малка и отворена икономика. По-малките имат много по-малко право на грешки от големите. И това е много важно да се каже сега, за да се събудим – грубо, рязко и да си дадем сметка, че така не може да се продължава, каза пред БНР икономистът Кузман Илиев.

Като „мини финансов Армагедон за България“ той определи прогнозите, че има риск за валутния борд и може да се наложи вземането на заем от МВФ. По думите му „заем от МВФ е клеймо, което означава, че инвеститорите забравят за България и ще се финансираме много скъпо“.

Относно идеята за облагане с еднократен данък свръхпечалба за всички юридически лица, които реализират такава за второто полугодие на 2023 г., Кузман Илиев коментира:

„Още не ми го побира главата. Това е най-страшното и неприятно нещо, което може на някой да му хрумне. Когато кажем – който има печалба, ние ще го накажем, това, което казваме, е ефикасните и ефективните – за вас ще има проблеми, а в криза именно те трябва да бъдат поощрявани.“

Нереалистично е дефицитът да стане 3% до края на годината, отбеляза Илиев. „Този дефицит от 7-8% за мен дори е леко консервативна прогноза.“

„Ако не направим това, което казва министърката, пенсии няма да има, но не по линия на това, че сме ги замразили, а поради това, че държавата няма да има текущо пари, с които да ги изплаща. Пазарите ще гледат на нас като на много опасна инвестиционна дестинация и ще искат много големи лихви, за да ни кредитират. Няма да има средства и България може да се окаже в ситуация на ликвидна криза, което си е чист фалит.“

„Тези неща са реална снимка на финансовата ситуация в страната. Това не е крайният резултат. Не ни е ударил инсултът или инфарктът, но сме с много високо кръвно, склерозирали, подути и дишаме тежко. Можем ли да го променим? Можем. Франция може да има 130% дълг спрямо БВП, но ние с 40-50% можем да фалираме. Просто няма да имаме пари текущо, кеш. Тези неща са реалност“, подчерта още Илиев.

По публикацията работи: Пламена Сутева