Надежда за бъдещо поколение: Китайски лекари извършиха успешна операция по замразяване на яйчникова тъкан на 11-годишнo момиче

47

Наскоро в болницата към Пекинския университет на 11-годишната Сяосин, която страда от левкемия, бе извършена успешна операция по замразяване на яйчникова тъкан преди трансплантацията на костен мозък. Това ще ѝ помогне да забременее в бъдеще, като тъканта ще се пази при ниска температура.

„Сред съществуващите в момента методи за запазване на плодовитостта са замразяване на яйцеклетки, на ембриони, на сперматозоиди и на овариална тъкан, което е единственият вариант да се помогне на момичетата в предпубертетна възраст да станат майки в бъдеще“, каза Тиен Ли, заместник-главен лекар на отделението по акушерство и гинекология на болницата, в интервю за Чайна дейли.

Тя добави, че тази техника е подходяща за пациенти от женски пол, които се нуждаят от спешна операция, лъчетерапия или химеотерапия, които е възможно да увредят яйчниците. По време на процедурата лекарите вземат тъкан от кората на яйчника, където по принцип се съхраняват фоликулите, и ги замразяват в течен азот при -196 градуса по Целзий. След като състоянието на пациентката се подобри, те се размразяват и се връщат отново в тялото, за да се възстановят еднокринните и овулационни функции.

По публикацията работи: Велислава Велева