Днес почитаме паметта на Св. мъченик Агапий и неговите другари. Кои са именниците?

75

В град Кесария Палестинска по времето на император Диоклетиан (284-305 г.) пострадали заради вярата си няколко християни. Те били Агапий и другарите му Публий, Тимолай, Ромил, двама Александровци и двама Дионисиевци. Имен ден днес празнува: Божан, Божил, Божко, Емануил, Манол, Манчо, Тотьо.

Агапий бил от град Газа в Палестина, Тимолай – от Северна Мала Азия, двамата с името Дионисий – от град Триполи във Финикия (днес в Ливан), Ромил – от град Лида в Палестина, Плисий и двамата с името Александър – от Египет. Всички, освен Агапий, били съвсем млади мъже. Те били обвинени, че са християни и не се покланяли на езическите божества, нито им принасяли жертви според императорската заповед. Изправили ги пред управителя на Кесария, който се опитал да ги принуди да се откажат от вярата си в Иисус Христос. Те обаче не склонили и затова били посечени с меч в 303 г.

Един ден младежите гледали как мъчат християните и като видели с какво търпение те понасяли всичко, разпалили се от ревност за Христа, отишли при началника си Урбан и му казали:

„И ние сме християни!“

Увещанията и заплахите на Урбан били напразни. Към тях се присъединил и знатният кесарийски гражданин Агапий. Всички били посечени с меч.