Тагарев: Вероятно лично Путин е ангажиран с решението за свалянето на американския безпилотен самолет над Черно море (ВИДЕО)

236

Припомняме, че вчера изтребител на Русия свали безпилотен американски  самолет на ВВС над акваторията на Черно море. Това се случи след като повреди перката на американския дрон MQ-9 Reaper, според американски служител, запознат с инцидента. Бившият министър на отбраната Тодор Тагарев смята, че свалянето на американския безпилотен самолет над Черно море, е провокация от страна на Русия. Той заяви, че вероятно лично Путин е ангажиран с това решение

Дронът Reaper и два самолета Су-27 Flanker са действали над международни води над Черно море, когато един от руските самолети умишлено е летял пред безпилотния дрон и е излял гориво пред него, според официалния представител, предава Си Ен Ен. След това една от струите повреди перката на Reaper, която е монтирана на задната част на дрона, каза служителят. Повредата на витлото принуди САЩ да свалят Reaper в международни води в Черно море.

Свалянето на американския безпилотен самолет над Черно море категорично е вражеска провокация от страна на Русия. Това смята бившият министър на отбраната Тодор Тагарев.

„Тя е изпълнена по решение от най-високо равнище. Вероятно лично Путин е бил ангажиран при това решение. При този случай САЩ дават първа загуба във войната между Русия и Украйна”, коментира Тагарев пред Нова телевизия.

„В този казус не виждам случайност. Това са преднамерени действия на пилотите. Второ в този инцидент Америка дава загуби вече”, смята военният експерт.

Сега според Тагарев е интересно дали САЩ ще изпратят кораб, който да събере останките от този дрон. „Ако това е кораб, той няма да е учебен кораб, а ще е боен, няма да влезе сам”, каза Тагарев. „Този случай ще промени отношението на Вашингтон, а и на европейски столици, към тази политика да не се провокира Русия. Виждаме, че тази политика за Русия не значи нищо, Русия приема това като слабост и прави каквото си иска”, каза Тагарев.

По публикацията работи: Пламена Сутева