Жители на София масово купуват кокошки-носачки за яйца. Целта на търсенето на птиците е да се премине към собствено производство. Преди Великден се очаква ново поскъпване на яйцата. При собственото отглеждане – в зависимост от фуражите и допълнителните храни, себестойността на едно яйце идва дори под 0.10 лв., казват експерти.
Качеството на домашната продукция обаче няма и нотка на сравнение с това в магазина, казва Биляна Иванова – собственик на малък кокошарник с 10 кокошки-носачки в столично село.
„Купих кокошките още като ярки, през ноември миналата година. Живеят в специално изграден за целта кокошарник. Със съпруга ми преценихме, че двете ни деца – на 2 г. и на 5 г., заслужават да отраснат с качествена храна“, казва жената. Четири месеца по-късно кокошките проносили, като средно една кокошка снася по едно яйце на два дни, а понякога – в зависимост от породата, и по-често.
В столицата намаляват пазарите за животни – имаше такъв на Подуене, но сега остана само този в Горна Малина – моите животни са оттам, казва Иванова. „В момента цената на ярка (млада женска кокошка, която все още не е проносила – бел.ред.), е между 16 и 25 лв. в зависимост от породата. Най-предпочитани са „Ломан Браун“ заради огромната носливост“, допълва Иванова. Тя отглежда и птици от Костинброд – специално селектирана порода, която се отличава с големите размери на животните и яйцата.
„Храня кокошките с най-обикновена смеска от жито, царевица и слънчоглед. През зимата им купуваме и режем марули, зелето също е много полезно за тях. Чувал от 10 кг. смеска за кокошки, която не съдържа ГМО-култури и трупно брашно, струва 10 лв. Допълнително храним птиците със специални витамини на блокчета, които съдържат глина, морски черупки, магнезий, червен камък, черупки на стриди, песъчинки, бирена мая, и други. Отделно, през ден-два ги пускаме да пасат по двора, в който също отглеждаме чиста продукция, и не пръскаме с никакви препарати. Вярвам, че здравото животно създава полезни продукти за нашето здраве“, допълва Иванова.
Тъй като семейството ѝ живее и работи в столицата, кокошките са снабдени със специални автоматични хранилки, поилки и полози за снасяне. „На практика ходим веднъж на 2-3 дни, само за да съберем яйцата, и да им презаредим храна и вода. А децата вече са свикнали да ги галят и гушкат“, казва стопанката. Често и кокошките са първи приятели в игрите на двете й деца. „Знам за приятели, които отглеждат кокошки на тераса на последния етаж на блок в нова кооперация в един от елитните столични квартали“, казва Иванова.
Тази година Великден посрещаме с изключително наши си яйца, вкусът, – и най-вече качествата им, – нямат нищо общо с тези от магазина, казва Иванова. Категорична, е, че при първа възможност ще разшири стопанството си (държавата позволява нерегистрирано отглеждане на до 50 бр. кокошки-носачки, бел.ред.), и допълва, че в последните години все повече хора се завръщат на село заради възможността сами да отглеждат храната си.
По публикацията работи: Велислава Велева