Защо лична лекарка иска от мaйка на 9-месечно бебе дa заплати 7,80 лв. такса “записване на час“? (ВИДЕО)

495

Лична лекарка е поискала административна такса за записване на час. Това разказа Елена Вътова, майка на 9-месечно бебе. В началото майката дори решила, че е одобрено увеличение на потребителските такси, за което от месеци настояват личните лекари.

„Бях много шокирана, че трябва да я заплатя. Разбрах, че тя е сключила договор за записване на часове към някаква фирма и трябва да заплащаме по 7,80. След прегледа ми беше казано, че трябва да платя потребителска такса. Оказа се, че тя си е измислила друг вид такса“, разказа майката пред NOVA. Потребителската такса още е 2,90 лв.

Педиатърът д-р Красимира Косева обясни пред NOVA, че това е административна такса,  въведена в нейната практика от Нова година. “Първото посещение на майката беше през януари, когато тя е подписала договор, че е съгласна с административната такса. Тогава не съм ѝ взела такса.

Такава ми е практиката – когато хората се информират, не взимам такса, на второто посещение обаче вече са използвани административните услуги и затова вече изисквам плащане”, обясни лекарката. И допълни, че тарифата не е за преглед, а за записване на час чрез човек, а не през електронна система, както е било досега. А таксата от 7.80 лв. е по нейна преценка.