Румъния успя да запише Добруджанската баница като свое защитено ястие

124

Румъния започна да се бори за това още през 2017 година. Според проф. д-р Ана Кочева от Института за български език на БАН, това означава, че пред света произходът на Добруджанската баница ще бъде румънски и българите няма да имат нищо общо с него

Добруджанската баница стана защитен продукт на Румъния, която от 2017 г. се бори за това, каза пред БНР проф. д-р Ана Кочева от Института за български език на БАН.

„Доколкото разбирам това ще бъде пред света истинският произход на този продукт. Всички производители, които се намират в този географски район в Румъния ще имат права върху продукта и разбира се, съседите, т.е. ние, няма да имаме нищо общо с добруджанската баница“, добави проф. Кочева.

Тя поясни, че в Добруджа тази баница не се нарича добруджанска. Там е известна като добруджанска каварма. „Теренните проучвания, които ние правим, са много сигурен атестат за българския характер на някои спорни езикови и кулинарни факти“, каза проф. д-р Ана Кочева.

Добруджанската баница е характерна за всички български села от този регион, поясни тя.

По публикацията работи: Пламена Сутева