Само в „Нова Вест“: Непоказван до сега кадър от посещението в България на Юрий Гагарин, който е роден днес (РЕТРО-СНИМКА)

220

Единствено в медия „Нова Вест“ може да видите този рядък кадър от посещението на Юрий Гагарин в България, който е поместен по-долу в статията.

На днешната дата през 1934 година е роден Юрий Гагарин, който на 12 април 1961 г. излита от космодрума Байконур и влиза в историята като първият човек, полетял в Космоса. Той прави една обиколка около Земята с продължителност 108 минути. След успешното приземяване Юрий Гагарин става най-известният човек на планетата.

Това е причината, в края на април 1961 г. той да започне своите задгранични визити, които продължават две години. Посещава над 30 страни и се среща с хиляди хора. Крале и президенти, политически дейци и учени, артисти и музиканти се срещнат с него. Награждават го с ордени, медали, дипломи… Избран е за почетен гражданин на градове от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. По време на своите пътешествия обикаля света три пъти.
Първата задгранична командировка на Гагарин е в Чехословакия, като лети на обикновен Ту-104 до Прага. По време на полета, пътниците го разпознават и се втурват към него за автографи. Командирът на екипажа го кани в пилотската кабина и дори му дава да управлява щурвала.

Следващата спирка на Гагарин е в България. Преди приземяването в София български летци го посрещат с почетен ескадрон от изтребители.

Снимка: Архив – Редакция „Нова Вест“

Гагарин посещава няколко български града, между които Пловдив, София, Бургас, Казанлък и Стара Загора. Става почетен гражданин на Пловдив и София. В Пловдив носи цветя на паметника Альоша. В Казанлък го посрещат с рози и розова вода по пътя през града. Посещава връх Шипка и на връщане спира в Розовата станция – Института на розата.

Посещава България за втори път през 1966 г. заедно със съпругата си Валя.

Животът на Гагарин

Гагарин е роден близо до град Гжатск (днес в Гагарински район) Смоленска област, Русия в семейство на дърводелец и доячка. Първите години от живота си прекарва с родителите си в село Клушино. На 1 септември 1941 г. той започва да ходи на училище, но на 12 октомври същата година селото е окупирано от немците и учението му се прекъсва за почти година и половина. През 1945 г. семейството напуска напълно унищоженото от Вермахта с. Клушино и се заселва в разрушения гр. Гжатск (дн. Гагарин), Смоленска област. Той завършва с отличие професионалното училище с квалификация леяр-формовчик, а през август 1951 г. се записва в Индустриалния техникум в град Саратов.

На 25 октомври 1954 г. Гагарин посещава за пръв път Саратовския аероклуб. През юни 1955 г. завършва с отличие Саратовския техникум. През юли извършва първия си самостоятелен полет на самолета Як-18. На 10 октомври завършва обучението си в Саратовския аероклуб, като за това време има 196 полета и общо 42 часа и 23 минути във въздуха. На 3 август 1955 г. саратовският областен вестник „Младежка заря“ публикува статия „Ден на летището“, в която се споменава името на Гагарин. „Първата похвала в печата значи много в живота на човека“, пише след време Юрий Алексеевич.

На 25 октомври 1957 г. той завършва с отличие I-во Военноавиационно училище „Климент Ворошилов“ в град Чкалов (днес Оренбург), в което се подготвят летци. Два дни по късно сключва брак с Валентина Ивановна Горячева. В края на 1957 г. Гагарин е изпратен в изтребителен авиационен полк на Северния флот. Там извършва полети на военния самолет МиГ-15 в условията на полярните дни и нощи и открива, че му доставя удоволствие да лети. Към октомври 1959 година е направил 265 часа.

На 9 декември 1959 г. подава писмено заявление с молба за включване в групата на кандидатите за космонавти. След седмица го викат в Москва за цялостен медицински преглед в Централната военна болница. В началото на 1960 г. специална медицинска комисия признава старши лейтенант Гагарин като годен за космически полети.

На 3 март 1960 г. със заповед на главнокомандващия на ВВС Константин Вершинин е зачислен в групата на космонавтите. На 11 март Гагарин започва тренировки. Отначало групата е от 20 млади летци. Ръководител на космическата програма е Сергей Корольов. От тях са отделени 6, които са подготвяни по програма, различна от останалите. Четири месеца преди полета е взето решение той да бъде първият космонавт. Негов дубльор е Герман Титов.

Първият космонавт трябва да е с отлична подготовка и да стане лицето на съветската държава, достойно представящ я пред света. Гагарин притежава точно тези качества и това е сред определящото при избора му за първия полет. Последната дума има Никита Хрушчов, по това време първи секретар на управляващата в СССР комунистическа партия КПСС. Когато му показват снимките на първите космонавти, без колебание той избира Гагарин.

На 12 април 1961 г., в 9 часа и 7 минути московско време Гагарин излита от космодрума Байконур на космическия кораб „Восток 1“ с ракета носител Р-7. Първите му думи в открития Космос са „Поехали!“.

Корабът прави една обиколка около Земята, с продължителност 108 минути, и се насочва за приземяване в Саратовска област. Приземяването е успешно извършено близо до спускаемия апарат, като Гагарин катапултира от капсулата и се спуска с парашут, както е планирано.

Гагарин загива на 27 март 1968 г. при мистериозни обстоятелства, докато прави обикновен тренировъчен полет със своя МиГ-15.

Следете медия „Нова Вест“ за още интересни истории и непоказвани архивни кадри.