Протестиращи атакуваха ожесточено парламента в Грузия. Има десетки ранени (ВИДЕО)

65

66 демонстранти бяха задържани в Грузия, а десетки полицаи са ранени след ожесточени сблъсъци в столицата Тбилиси срещу плановете на правителството да въведе спорен закон за „чуждестранните агенти“. Грузинският президент Саломе Зурабишвили подкрепи протестиращите.

Демонстрациите избухнаха късно във вторник, след като законодателите в кавказката държава дадоха първоначална подкрепа за проектозакона, напомнящ руското законодателство, използвано за натиск върху критиците. Грузинските власти са подложени на нарастваща международна критика заради предполагаемото отстъпление от демократичните реформи, включително вкарването в затвора на бившия лидер Михаил Саакашвили.

Посолството на САЩ в Грузия определи законодателството като „вдъхновено от Кремъл“ и заяви, че то противоречи на стремежа на страната да се присъедини към Европейския съюз.

„Днес вие представлявате свободна Грузия, която вижда бъдещето си в Европа и която няма да позволи на никого да ограби това бъдеще“, заяви държавният глава, като добави, че проектозаконът за чуждестранните агенти трябва да бъде отменен и потвърди намерението си да наложи вето на законопроекта.

По публикацията работи: Велислава Велева