Правила и съвети за отглеждането на ранни зеленчуци

57

Ранните зеленчуци могат да бъдат чудесен начин да стартирате градината си и да получите пресни продукти по-рано, отколкото по-късно. Отглеждането на зеленчуци в началото на сезона обаче изисква някои специални съображения и планиране.

Ето някои правила, които трябва да имате предвид, когато отглеждате ранни зеленчуци.

Започнете с правилните култури за ранни зеленчуци:

Някои зеленчуци са по-подходящи за ранно засаждане от други. Потърсете зеленчуци, които са издръжливи и могат да понасят по-ниски температури, като грах, спанак, маруля, зеле и репички. Тези култури могат да бъдат засадени веднага щом земята може да се обработи през пролетта, а някои дори могат да бъдат засадени в края на зимата, ако живеете в мек климат, пише gotvach.bg

Подгответе почвата:

Преди да засадите вашите ранни зеленчуци, уверете се, че почвата ви е добре дренирана, рохкава и богата на органични вещества. Внесете компост или добре угнил оборски тор в почвата, за да подобрите нейната структура и плодородие. Може също да искате да добавите тор с бавно освобождаване, за да помогнете на вашите растения да започнат силно.

Пазете от замръзване:

Ранните зеленчуци са податливи на щети от замръзване, което може да настъпи дори след последната дата на замръзване във вашия район. За да защитите растенията си, покривайте ги с одеяла, платна или други леки материали в студените нощи. Можете също така да използвате покривала за редове, които са направени от лека, дишаща материя и могат да бъдат наметнати върху вашите растения, за да ги предпазят от замръзване и вредители.

Осигурете достатъчно светлина:

Повечеторанни зеленчуци се нуждаят от поне шест часа слънчева светлина на ден, за да растат правилно. Уверете се, че градината ви е на място, което получава достатъчно светлина, и обмислете използването на отразяващи повърхности като бяла пластмаса или алуминиево фолио, за да увеличите количеството светлина, което вашите растения получават. Ако започвате семена на закрито, използвайте лампи за отглеждане, за да сте сигурни, че вашите разсад получават достатъчно светлина.

Поливайте последователно:

Ранните зеленчуци се нуждаят от постоянна влага, за да растат правилно. Поливайте растенията си обилно веднъж или два пъти седмично, в зависимост от метеорологичните условия, и се уверете, че почвата остава равномерно влажна. Избягвайте поливането отгоре, което може да насърчи заболяването и да причини увреждане на вашите растения.

Следете за вредители и болести по ранните зеленчуци:

Ранните зеленчуци са по-уязвими към вредители и болести, отколкото по-късните култури, така че е важно да наблюдавате растенията си редовно и да предприемете действия, ако забележите проблеми. Внимавайте за често срещани вредители в началото на сезона като листни въшки, охлюви и червеи. Редувайте вашите култури всяка година, за да предотвратите натрупването на болести, пренасяни от почвата.

По публикацията работи: Велислава Велева