Шолц се закани сериозно на една държава, ако тя изпрати оръжия на Русия за войната

490

Канцлерът на Германия Олаф Шолц предупреди, че ще има последици, ако Китай изпрати оръжия на Русия за нейната война в Украйна. Шолц направи коментара в интервю за телевизия Си Ен Ен, излъчено два дни след като се срещна с американския президент Джо Байдън във Вашингтон.

Той обаче изрази оптимизъм, че Пекин няма да направи това. Попитан дали може да си представи налагане на санкции срещу Китай, ако Пекин прати помощ на Русия, канцлерът отговори: „Мисля, че би имало последици, но сега сме в етап, когато даваме ясно да се разбере, че това не бива да се случва. А аз съм сравнително оптимистично настроен, че ще имаме успех с нашето искане по този въпрос, но ще трябва да следим и да бъдем много, много предпазливи.“

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която беше гост на среща на правителството на Шолц в двореца Мезеберг в Германия, каза , че Европейският съюз засега не разполага с доказателства от САЩ, че Китай обмисля доставяне на оръжия на Русия за нейната война в Украйна.

Относно евентуални санкции срещу Китай, ако Пекин предприеме подобни доставки, Фон дер Лайен заяви, че това е „хипотетичен въпрос, на който може да се отговори само ако това стане реалност и факт“.

По публикацията работи: Велислав Велева