За произхода на COVID: Излезе наяве засекретена досега преценка на ФБР (ВИДЕО)

295

ФБР излезе със засекретената досега преценка на относно произхода на COVID-19 пандемията. Проговори самият директор на ФБР Кристофър Рей. Той заяви, че бюрото е на мнение, че пандемията се е случила заради лабораторен инцидент в Ухан, Китай.

Директорът на ФБР Кристофър Рей във вторник призна, че бюрото смята, че пандемията Covid-19 вероятно е резултат от лабораторен инцидент в Ухан, Китай, пише Си Ен Ен.

В първите си публични коментари относно разследването на ФБР за произхода на вируса по време на интервю за Fox News, Рей каза, че „ФБР от доста време оценява, че произходът на пандемията най-вероятно е потенциален лабораторен инцидент в Ухан.”

Си Ен Ен съобщи през 2021 г., цитирайки два източника, запознати с въпроса, че ФБР има „умерено доверие“ в теорията за изтичане на информация от лабораторията.

Коментарите на Рей идват само няколко дни след новината за оценката на Министерството на енергетиката с „ниска степен на доверие“, че Covid-19 най-вероятно произхожда от лабораторно изтичане в Китай, което подчертава разделение в правителството на САЩ, тъй като по-голямата част от разузнавателната общност все още вярва, че коронавирусите или са се появили естествено в дивата природа, или че все още има твърде малко доказателства, за да се направи преценка по един или друг начин.

Службата на директора на националното разузнаване издаде доклад от 2021 г., който разкри, че Националният съвет по разузнаване, заедно с четири други неидентифицирани агенции, оценява с ниска степен на увереност, че първоначалната инфекция с Covid-19 е била причинена естествена среща на животно с вируса или с близък прогениторен вирус.

Разузнавателните агенции могат да правят оценки с ниска, средна или висока увереност. Оценката с ниска степен на доверие обикновено означава, че получената информация не е достатъчно надеждна или е твърде фрагментирана, за да се направи по-категорична аналитична преценка, или че няма достатъчно налична информация, за да се направи по-стабилно заключение.

Рей каза в интервюто, че ФБР разполага с екип от експерти, които се фокусират конкретно върху риска от биологични заплахи, които попадат в „погрешни ръце“, включително от „враждебна национална държава“.

„Говорите за потенциално изтичане от контролирана от китайското правителство лаборатория, която е убила милиони американци“, каза Рей за коронавируса, „и точно за това е предназначено това.“

Рей каза, че повечето подробности от разследването на ФБР остават секретни и че е било трудно да се работи с китайското правителство за разследване на произхода на пандемията.

„Само ще направя наблюдението, че китайското правителство, струва ми се, прави всичко възможно да се опита да осуети и замъгли работата тук“, каза директорът на бюрото.

Превод и редакция: Пламена Сутева