Хапва ви се нещо сладко, но не просто шоколад? Тогава защо не се опитате да си направите понички с крем? Неустоим десерт, с който да зарадвате близките си. Примерното количество е 18-20 бр., а времето за приготвяне – 45 минути.
За тестото:
- ½ ч.ч. вода
- ½ ч.ч. прясно мляко
- 75 г безсолно масло
- 1 ч.ч. брашно тип 00
- 4 яйца
За крема:
- 4 жълтъка
- 500 мл прясно мляко
- 1 шушулка ванилия
- Лимонова кора
- 2 с.л. царевично нишесте
Допълнително:
- 100 г натурален шоколад
Начин на приготвяне:
За тестото сипете водата, прясното мляко и маслото в тенджерка. Щом сместа тръгне да завира, изсипете предварително пресятото брашно и бъркайте енергично около 2-3 минути, с помощта на дървена лъжица, докато тестото се отлепи от стените на съда,пише Vesti.bg
Прехвърлете тестото в голяма купа и го разбийте за кратко, докато изстине, с помощта на миксер, с плоска приставка за тесто. Сменете приставката на миксера с тел за разбиване и добавете яйцата едно по едно, при непрекъснато разбиване. Щом тестото стане хомогенно, го прехвърлете в пош за еднократна употреба.
Шприцовайте малки топчета в тава, постлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго. С мокър пръст притиснете надолу връхчетата на топчетата, за да не изгорят. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса (с вентилатор) 10 минути, след това намалете на 180 и печете още 30 минути. Щом поничките изстинат за 5 минути, продупчете всяка от долната страна с нож. Оставете ги да изстинат напълно.
За крема сипете прясното мляко в тенджерка и добавете фино настърганата кора на ¼ лимон и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. В купа разбийте жълтъците със захарта и царевичното нишесте, до хомогенност. Добавете горещото прясно мляко при непрекъснато разбиване. След това пресипете сместа отново в тенджерката и поставете върху котлона. Бъркайте енергично 2-3 минути, докато кремът се сгъсти. Дръпнете от котлона и щом поизстине, го прехвърлете в пош. Начупете шоколада в стъклена купа и го разтопете на водна баня. Напълнете поничките с крем, а след това потопете горната им част в разтопен шоколад.
По публикацията работи: Велислава Велева