Проф. Рачев: Важното е човек да има настроение. Ще се облечеш, ще джапаш в локвите, не е толкова страшно

65

По думите на проф. Георги Рачев, градушката от онзи ден не е типична за тази част от годината, но през последните години това нещо се увеличава и по брой, и по интензитет. По неговите думи живеем в едно “прекрасно време“, но ни чакат и някои мъгли както и влага през цялата седмица.

Той добави, че столицата ни е преживяла най-топлия си зимен ден, откакто има метеорологични наблюдения.

През седмицата няма да са много ниски температурите. В петъчния ден евентуално на места вечерта могат да паднат някои снежинки, но предимно по високите места. Ще бъде влажно с крайно необходими валежи, облачно, но общо взето високи температури. Това сподели проф. Георги Рачев в сутрешния блок на бТВ.

“Искам да обърна внимание на 8-ми март, този култов празник, засега стои много топло време. Няма да бъде хубава времето на 3 март и всички, които решат да отидат на Шипка. Очаква ги ветровито време и дъждовно. Важното е човек да има настроение, без значение какво е времето навън. Ще се облечеш, ще джапаш в локвите, не е толкова страшно, не трябва да сме толкова изнежени. “

Средните температури за март месец в България са между 5,5 и 9,5 градуса по Целзий. Сравнително топло в азиатската част на Турция и студено в европейската част на Русия. Европейският център дава плюс един градуса над средната месечна норма. Ще има повече от нормалното валежи. Очаква ни нормален по отношение на температурите и може би малко по-топъл март месец, но определено с валежи. Питейните язовири са добре, но е хубаво да са пълно до своя максимум.