10 съвета за намаляване на риска от сърдечни заболявания

52

Здравословната диета е ключов инструмент за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.  Въпреки че генетичните фактори и фамилната анамнеза играят основна роля при диагнозата на сърцето, промените в ежедневния избор на начин на живот могат да помогнат на възрастните, които искат да избегнат болестта. 

Този февруари е Американският месец на сърцето, време, когато милиони американци насърчават лечението и възстановяването на сърцето. Балансираната диета може също да помогне на тези, които са изложени на риск от други заболявания, като диабет тип 2 или рак. 

Научното изявление, озаглавено „Диетични насоки за подобряване на сърдечно-съдовото здраве за 2021 г.“ и публикувано в списанието Circulation, подчертава значението на цялостните диетични модели, а не на отделните храни или хранителни вещества, както и подчертава критичната роля на храненето, пише Foxnews.com Изброените характеристики, каза AHA, могат да бъдат адаптирани, за да се съобразят с определени фактори, включително културни традиции, харесвания и нехаресвания на храни и дали повечето ястия се консумират у дома или „в движение“.

Здравословното хранене в ранна възраст и поддържането на здравословни навици също са подчертани. „Всички можем да се възползваме от здравословен за сърцето хранителен модел, независимо от етапа на живот, и е възможно да създадем такъв, който е в съответствие с личните предпочитания, начин на живот и културни обичаи“, каза Алис Лихтенщайн, председател на групата за писане на научни изявления в изявление. „Не е необходимо да е сложно, отнемащо време, скъпо или непривлекателно.“

10 стъпки, които могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания

  1. Балансиране на приема на храна и калории с физическа активност
  2. Избор на голямо разнообразие от плодове и зеленчуци за ядене
  3. Избор на пълнозърнести храни
  4. Включително здравословни източници на постни и/или богати на фибри протеини
  5. Използване на течни масла от нетропични растения
  6. Избор на минимално преработени храни и избягване на ултра преработени храни
  7. Минимизиране на приема на добавени захари
  8. Избор или приготвяне на храни с малко или без сол
  9. Ограничаване на консумацията на алкохол
  10. Прилагане на насоките, независимо къде се приготвя или консумира храна

По публикацията работи: Велислава Велева