Сарафов: Крадците се нахвърлят като пирани върху колата и я разфасоват (ВИДЕО)

103

След хода на днешната специализирана операция, задържани са 45 души автокрадци в пет града у нас. В акцията участват прокуратура, НСлС и МВР. Разфасованите автомобили отиват към автоморги, автокъщи или магазини за части 2-ра употреба, където се продават.  На брифинг, проведен от прокуратурата днес, говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че крадците на автомобили използват съвсем нови методи, с които за броени минути отключват колата.

„Около 80% от автомобилите, откраднати у нас, се разфасоват по този начин. Останалите 20% от скъпите марки се изнасят с фалшиви документи предимно към Русия. Това е канал, който работи в момента. Ние смятаме да го пресечем и да не допуснем действието му“, заяви Сарафов.

“Кражбите на автомобили стават основно в тъмната част на денонощието, извършват се от определени участници в групата, които закарват автомобила в някоя работилница, където ги очаква бригада от десетина човека, която разфасова автомобила до съставни части. Като пирани се хвърлят върху колата и я разфасоват. Те заминават в автоморги, автокъщи и магазини за части втора употреба. Около 80% от автомобилите се разфасоват по този начин. Около 20%, от скъпите марки (Рендж Роувър, Порше и т.н.) се изнасят към страни от бившия СССР и Русия“, посочи от зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Милева отбеляза, че се крадат не само скъпи и луксозни автомобили, а дори и т.нар. „баничарки“. „В редки случаи собственикът на автомобила е изнудван. Има две схеми. В единия автокрадците намират телефонния номер и адреса на пострадалия и предлагат услугата да му върнат автомобила срещу възнаграждения. В други случаи директно търсят подкуп, като това реално се явява инвестиция в престъпния бизнес“, добави говорителят на главния прокурор.

Повече от брифинга на прокуратурата, вижте във видеото:

По публикацията работи: Велислава Велева