Кои подправки можем да отглеждаме в саксия вкъщи през зимата?

58

На въпросa кои подправки можем да отглеждаме вкъщи през зимата, няма правилен отговор, нито пък грешен. Всичко зависи от условията, които могат да се създадат изкуствено в затворено помещение, както и от вкусовите предпочитания.

Няма ограничение в отглеждането на билки и подправки в саксия. Лимитиращ фактор през зимата е само дневната светлина. Ако се осигури допълнително осветяване и достатъчно топлина, дори едногодишните подправки и билки ще станат многогодишни.

Имате ли набор от любими подправки? Защо да не ги отглеждате във вода и винаги да са ви на една ръка разстояние на кухненския перваз или плот? Отглежданите във вода подправки са също толкова вкусни, колкото и тези, посадени в градината. Няма нужда да поливате или да мислите за смяната на сезоните, пише Mila.bg

В саксия могат да се засеят семена от магданоз, копър, босилек, чубрица, джоджен, кервиз и много други. Цяла зима можете да се радвате и на зелени перца от лук или чесън.

Билки и подправки като мента, лавандула, розмарин, мащерка, къри може да се отгледат от семена или да се закупи готов разсад от градинските центрове или големите вериги. И това не са всички, а само най-традиционните. В търговската мрежа се предлага и куркума, въпреки че сърце няма да ви даде да използвате коренището за храна, като видите колко е красив цветът й.

Риган в саксия:

Тази многогодишна подправка се отглежда доста лесно в саксия, защото не изисква нито прекомерна светлина, нито прекомерно поливане. Освен за подправяне на любимите си ястия, можете и да я използвате за направата на чай, който е особено полезен за здравето. При наличие на изобилие от надкореновата част на растението, можете и да я изсушите.

Босилек в саксия:

В саксия можете да отглеждате както обикновения зелен босилек, така и червен босилек. Той обича много слънце и вода, но не е необходимо допълнително да го наторявате.

Розмарин в саксия:

Тази подправка расте относително бавно, но пък е многогодишна. Изисква много топлина и светлина, както и редовно, но не прекомерно поливане. Подобно на останалите многогодишни саксийни подправки, зимно време трябва задължително да бъде прибран в дома в случай, че сте го отглеждали на балкона си.

Мащерка в саксия:

Освен чудесно средство срещу кашлица или простудни състояния, мащерката намира широко приложение и в кулинарията. Тя обича слънцето, но лесно понася засушаването и в случай че сте избрали правилното място за поставяне на саксията ѝ, тя ще ви радва без да изисква особени грижи от вас.

Къри в саксия:

Градинското къри е подправка с много приложения, която спокойно може да бъде отглеждана не само в градината, но и в саксия. То обича светлината, редовното наторяване, но не и преполиването. Можете да го използвате за всякакви ястия както прясно, така и изсушено. Ще добавим и че от него става превъзходен чай, който носи здравословни ползи за организма ви.

По публикацията работи: Велислав Велева