Осъдиха мъж на затвор: Бил обявен за издирване, а представил неистински документ за самоличност

100

По обвинение на Софийска районна прокуратура (СРП), издирван мъж, ползвал неистински документ за самоличност, е осъден на затвор. Мъжът е на 66 години и е бил обявен за общодържавно издирване. Това съобщиха от Софийска районна прокуратура за медия „Нова Вест“

Обвиняемият Х.Д. бил обявен за общодържавно издирване, след като бил осъден да изтърпи присъда „лишаване от свобода“ в затвор и не било установено местонахождението му.

На 15.10.2020 г. около 09,30 часа в ж.к. „Младост 1“ в гр.София, служители от сектор „Издирване“ в Отдел „Криминална полиция“ при ГДНП забелязали обвиняемият Х.Д. да се качва в лек автомобил. Те отишли при него и направили проверка, в хода на която го попитали как се казва и му поискали документ за самоличност. Х.Д. заявил, че името му е А.П. и предоставил лична карта на която бил придаден вид, че е издадена на името на А.П., но била със снимката на Х.Д.

По случая е образувано досъдебно производство. В хода на разследването са направени експертизи, които показали, че личната карта, която Х.Д. ползвал не е истинска и не е изготвена съгласно въведените норми и стандарти за съставяне на български лични карти.

Софийски районен съд призна обвиняемия за виновен по повдигнатите му обвинения и наложи на Х.Д. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, което той следва да изтърпи ефективно при първоначален „строг“ режим.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.