При подагра: какви храни е добре да избягваме според специалисти?

598

Специалистът по инфекциозни заболявания Андрей Поздняков, който е лекар в клинично-диагностичната лаборатория Invitro-Siberia, обясни подробно как се развива подаграта в организма и как можем да се предпазим от нея.

Причината за това заболяване е натрупването на пикочна киселина. Ако повишаването на това вещество в организма се случва от време на време, тогава не е чак толкова опасно за здравето, но ако нивото на пикочната киселина постоянно надвишава границите, рискът от развитие на подагра се увеличава многократно, пояснява zdrave.to.

Подаграта или гихт е медицинско състояние, което обикновено се характеризира с повтарящи се пристъпи на остър възпалителен артрит – зачервена, болезнена, пламтяща възпалена става. Най-често засегната (при около 50% от случаите) е метатарзофалангеалната става в основата на големия пръст на крака.

70% от пикочната киселина се екскретира от бъбреците, останалата част навлиза в червата и жлъчните пътища. Ако пикочната киселина не се отделя добре, могат да започнат симптоми на подагра – възпаление и подуване на ставите. Най-често това са ставите на краката и областта на палеца. Но подагра може да се развие и на ръцете, лактите и коленете.

За да избегнете това, трябва да намалите количеството пурини, влизащи в тялото. Те се съдържат в месото, морските дарове, шоколада, какаото, зеленчуците, бобовите растения, някои горски плодове и алкохола.

Трябва да бъдем внимателни в консумацията на тези продукти и редовно да следим показателите си.