Радев: Хора, които не разбират от военно дело ни въвличат в процесите на ескалация (ВИДЕО)

147

Това заяви президентът на Република България Румен Радев. По негови думи войната вече е зациклила във фаза на взаимно изтощение. По негови думи единственият изход е прекратяване на огъня и диалог. Той заяви, че неговата позиция е категорично против изпращане на въоръжение от резервите на българската армия в зоната на военните действия

„Съпротивата срещу борбата с корупцията в България е огромна. Няма кой друг да свърши нашата работа вместо нас. Трябват ефективни закони срещу корупцията. Тази борба не трябва да е само предизборно говорене. Следващият парламент да се ангажира с ефективна съдебна реформа, за да не влизат повече българи в списъка „Магнитски“. Това каза в първи коментар президентът Румен Радев след като в петък американското финансово министерство включи имената на петима българи в санкционния списък „Магнитски“.

„Нека да е ясно, че партиите на войната нека спечелят изборите, да съставят правителство и да поемат отговорност за решението българската армия да даде оръжие на Украйна. Хора, които не разбират от военно дело правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които те не могат да контролират. Виждаме, че войната вече зацикли във фаза на пълно взаимно изтощение и тя въвлича всички нас. Моята позиция е ясна и аз категорично съм против изпращане на въоръжение от резервите на българската армия в зоната на военните действия“, каза още Радев в отговор на въпрос за неговия импийчмънт.

„Още в първите часове България заяви ясна позиция и категорично осъжда агресията на Кремъл срещу суверенна държава. Но продължавам да смятам, че този конфликт няма военно решение и мир може да бъде постигнат само с незабавно прекратяване на огъня и с диалог“, допълни президента.

„48-ото Народно събрание е парламентът, който се саморазпусна от страх да формира правителство и да поеме отговорност за управлението на страната в труден момент. То саботира правосъдната реформа и европейската ни интеграция. Прие съдбоносни решения без никакъв анализ и оценка на риска“, коментира още Радев.