Научно-изследователският ни кораб пристигна в Антарктида

119

Голям успех за българското мореплаване. Малко преди полунощ българско време, между 49-я и 50-я ден от своето плаване, научно-изследователският кораб “Св. См. Кирил и Методий”, най-накрая акостира в Южния залив на остров Ливингстън. Целите оттук нататък са много амбициозни – строеж на лаборатория и проучвания на щетите от глобалното затопляне и замърсяването на земята. Желаем успех на научния екип

Корабът пусна котва на антарктическия остров Ливингстън в 18:44 ч. местно време (23:44 ч. българско време). Плавателният съд акостира по график и при добри атмосферни условия.

„Радвам се, че преходът мина успешно, времето беше благосклонно към нас и съм изключително благодарен на морските стихии в тази посока“, заяви кап. II ранг Николай Данаилов, командир на кораба „Св. св. Кирил и Методий”. „Когато се подхожда към океана и към морето с уважение, винаги резултатът е налице“, допълни той, предава БТА.

Това е събитие мечта за поколения антарктици. То стана възможно благодарение усилията на Българския антарктически институт и лично на проф. Христо Пимпирев, както и Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров” и адмирал Боян Медникаров.

Полярната ни мисия има амбициозни научни цели – строеж на лаборатория и проучвания на щетите от глобалното затопляне и замърсяването на планетата.

По публикацията работи: Пламена Сутева