На 94-годишна възраст почина легендарен композитор (СНИМКА)

284

На 94 години почина легендарният композитор на песни и филмова музика Бърт Бакарак. Той се нарежда сред най-известните автори, писал е песни за имена като Арета Франклин и Том Джоунс.

Той се нарежда сред най-известните автори. Писал е песни за Арета Франклин, Дион Уоруик, Дъсти Спрингфийлд, Том Джоунс и много други. Кавъри на негови хитове са изпълнявали Елвис Пресли, Бийтъл, Франк Синатра. Бърт Бакарак е осемкратен носител на „Грами”, има награда „Тони”, отличен е и с три „Оскар”-а.

Музиката на Бахарак се характеризира с необичайни акордови прогресии, повлияни от неговия опит в джаз хармoнията и необичайни селекции от инструменти за малки оркестри. Повечето от хитовете на Бахарак и Дейвид са написани специално за и изпълнени от Дион Уоруик , но по-ранни асоциации (от 1957 до 1963 г.) видяха композиторското дуо да работи с Марти Робинс , Пери Комо , Джийн Макданиелс и Джери Бътлър . След първоначалния успех на тези сътрудничества, Bacharach продължи да пише хитове за Cilla Black , Dusty Springfield , Боби Джентри  Хърб Алпърт , и Карпентърс , наред с много други артисти. Той аранжира, дирижира и продуцира голяма част от своите записи.

Песните, които той е написал и които са оглавили Billboard Hot 100 , включват “ This Guy’s in Love with You “ (1968), “ Raindrops Keep Fallin’ on My Head “ (1969), “ (They Long to Be) Close to You “ (1970), „ Темата на Артър (Най-доброто, което можеш да направиш) “ (1981) и „ Това е, за което са приятелите “ (1986).

По публикацията работи: Велислава Велева