Най-ефективните алтернативи на антибиотиците от природата

59

Въпреки полезните свойства на тези химични вещества обаче, някои бактерии и вируси вече не са им подвластни и антибиотиците, които преди се справяха с различните инфекции, изведнъж спряха да действат или не са достатъчно ефективни. Така вирусите оцеляват и продължават да се размножават, причинявайки повече щети на организма.

Това се превърна в един от сериозните проблеми на здравеопазването по света. За наш късмет обаче в природата все още съществуват множество лечебни растения с антибактериални свойства, разказва Радио Китай, цитиран от dunavmost.com. Те са добра алтернатива в лечението на инфекции в случай на антибиотична резистентност или желание да се избегнат страничните ефекти от приема на антибиотици.

Природни алтернативи на антибиотиците:

Природата е дарила човека с множество лечебни растения за справянето с инфекции. Те са способни да укрепят имунитета, да защитят „полезните бактерии“ и да се преборят с възпаленията. Стомашно-чревният тракт е сложна екосистема, която поддържа крехък баланс с множеството микроорганизми, които се намират там. Микрофлората на червата е от съществено значение за защитните сили на организма. Експертите често казват, че 80% от имунитета се намира именно там.

Пробиотиците са полезни за организма бактерии, които имат благоприятно действие върху микрофлората на червата, спират растежа на вредните бактерии, помагат за доброто храносмилане, укрепват имунитета, предпазват от инфекции. Хората с достатъчно полезни бактерии в червата са по-устойчиви на заболявания и се радват на добро здраве. Лактобактериите и биофидобактериите също поддържат хармонията в чревната флора, произвеждайки органични съединения, като млечна и оцетна киселини, както и водороден прекис, които повишават киселинността в червата и не допускат размножаването на вредните бактерии. Пробиотиците произвеждат и бактериоцини, вещества, които действат като природни антибиотици и убиват нежеланите микроорганизми, пишат от fakti.bg

Масло от риган:

Проучванията на учените показват, че маслото от риган е със силно антибактериално действие и без каквито и да било сериозни странични ефекти. Затова в много случаи се препоръчва като допълнение или алтернатива на антибиотиците.

Чесън:

Противомикробното действие на чесъна е широко известно. Той убива бактериите и защитава организма от инфекции. Клиничните проучвания показват, че по ефективност той се равнява на пеницилина, стрептомицина, еритромицина и тетрациклина. Освен това се бори успешно с някои бактерии, които вече не реагират на синтетичните антибиотици. Известен факт е също, че миризмата на прясно разрязан чесън убива бактериите в радиус от 20 см.

Прополис:

Известен още като пчелен клей, прополисът е смолисто вещество с доказани антибактериални, противогъбични и противовирусни свойства. Пчелите го използват като строителен материал и за дезинфекция на кошера. Те го събират от растенията и буквално застилат целия кошер с него.

Куркума:

Куркумата е основна подправка в индийската кухня и добре изучен природен антибиотик. Тя се бори с редица болестотворни вируси, бактерии и гъбички. Освен това е отлично противовъзпалително средство. Голяма част от полезните свойства на куркумата се дължат на куркумина, който успокоява възпалителните процеси.

По публикацията работи: Велислава Велева