Военният министър: Очакваме първите F-16 Block 70 в началото на 2025 г. (ВИДЕО)

47

Става въпрос за първото тримесечие на 2025 година. Това заяви служебният военен министър Димитър Стоянов пред журналисти. Той посочи и това, че България никога не е отстъпвала въздушния си контрол

България никога не е отстъпвала бойното дежурство по „еър полисинга“ си. До края на годината той ще се осъществява с МиГ-29. Това съобщи пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

До юли ще продължи ремонтът на пистата в авиобазата „Граф Игнатиево“, каза министър Стоянов, който на място видя ремонтите в авиобазата и участва в заседание на работната група за координиране на инфраструктурните проекти във връзка с придобиване и експлоатация на самолет F-16, Block 70.

Очакванията на военния министър са до края на 2024 г. авиобазата „Граф Игнатиево“ да има сертификат от американска страна, за да приеме изтребителите F-16, а първите самолети да дойдат в началото на 2025 година.

Проектът за модернизация на летище „Граф Игнатиево“ за придобиване и експлоатация на самолета F-16 Block 70 има 47 отделни строителни обекта. Първите самолети F-16 Block 70 трябва да бъдат доставени през първото тримесечие на 2025 година.