Спипаха водач, превозващ мигранти: Криел и наркотици в шоколадови яйца

134

Товарен автомобил, превозващ 39 мигранти, е установен с ломското село Аспарухово. В полицейския арест на РУ Лом за 24 часа са задържани водачът му и водач на „пилотен“ лек автомобил.

На 02.02.2023 г. около 11,00 ч. в с. Аспарухово, общ. Медковец, служители местния полицейски участък спрели за проверка товарен автомобил със софийска регистрация, собственост на софийска фирма, управляван от 35-годишен водач от столицата. При извършената проверка в товарното отделение на автомобила са открити 39 чужденци без документи, представили се за сирийски граждани – 24 мъже, 4 жени и 11 деца.

Мигрантите са задържани за срок до 24 часа в РУ Лом, като предстои да бъдат настанени в Специален дом за временно настаняване на чужденци. При извършената проверка е установено, че водачът на буса е неправоспособен, както и че управлява под въздействието на амфетамини, отчетено с дръг тест. От предната седалка до водача е иззета мъжка чантичка, съдържаща 1,08 грама марихуана, намиращи се в пластмасова опаковка от шоколадово яйце, под формата на суха зелена тревиста маса и 0,97 грама полиетиленова опаковка амфетамин.

В непосредствена близост до товарния автомобил е забелязан лек автомобил „Ауди А 6“ със софийска регистрация, със затъмнени стъкла, който бил спрял, с работещ двигател. Автомобилът потеглил незабавно след спирането на буса от полицейските служители. В резултат на предприетите заградителни мероприятия лекият автомобил бил спрян от служители на РУ Лом на КПП Кошовете. При проверката е установено, че е управляван от 28-годишен криминално проявен от гр. Лом. И от двата автомобила са иззети мобилни радиостанции. На двамата водачи е наложено задържане до 24 часа по ЗМВР. По случаите са образувани 4 досъдебни производства, работата по които продължава под наблюдението на прокуратурата.

В хода на разследването са били събрани доказателства и за това, че Б.С. при превоз на мигранти бил под влияние на наркотично вещество. При проверка на водача с техническо средство уредът отчел наличие на амфетамин. Освен това в нарушение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите той държал канабис и амфетамин. Тези деяния, извършени от обвиняемия, са квалифицирани по чл. 343б, ал. 3 и по чл. 354а, ал. 5, вр. ал. 1 от НК. С постановление на прокурор Б.С. е задържан за срок до 72 часа. Дадени са подробни указания на разследващия орган за разкриване на обективната истина по делото. Предстои да бъде внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия

По публикацията работи: Велислава Велева