Кръжи балон за шпионаж над САЩ: Ето какъв смятат, че е произходът му

481
Снимка: Pixabay

Забелязан е предполагаем балон за наблюдение над щата Монтана в САЩ, както и над Канада. Смята се, че става въпрос за китайски балон за шпионаж, който лети надчувствителни обекти, за да събира информация. Според Пентагона въпросният балон не представлява „военна или физическа опасност за хората на земята“.

САЩ следят предполагаем китайски балон за наблюдение, който от няколко дни е забелязан да се носи в американското въздушно пространство, но Пентагонът е решил да не го сваля поради риск за хората на земята.

Висш служител от сферата на отбраната, пожелал да запази анонимност, уточнява че САЩ „с висока степен на сигурност“ смятат, че това е китайски височинен балон, който е летял над чувствителни обекти, за да събира информация. Едно от местата, над които е забелязан балонът, е щата Монтана, където се намира военновъздушната база „Малмстрьом“ – едно от трите места със силози за ядрени ракети в страната.

Говорителят на Пентагона – Патрик Райдър заяви, че Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) следи движението на балона, но подчерта, че той не представлява „военна или физическа опасност за хората на земята“.

Канадското министерство на отбраната също съобщи, че е засякло летящ на голяма височина балон за наблюдение. Движенията на втория засечен балон се следят активно от НОРАД, се добавя в изявлението.

В съобщението се посочва, че „канадците са в безопасност и Канада предприема стъпки, за да гарантира сигурността на въздушното си пространство в това число и наблюдението на потенциален втори инцидент“, посочва БТА.

По публикацията работи: Пламена Сутева