Доналд Тръмп призова Европа, че трябва да се водят мирни преговори за войната

blank
Кадър: Youtube/Sky News

Доналд Тръмп е на мнение, че Вашингтон трябва да преговаря за мирно разрешаване на конфликта между Русия и Украйна. По неговите думи е много важно значението за това да има по-рационален подход към доставките на оръжие за Украйна, но и че е нужно Европа да увеличи доставките.

„Мисля, че САЩ трябва да преговарят за мир между двете страни и не мисля, че Вашингтон трябва да предоставя твърде много военна помощ. Трябва да се проведат мирни преговори“, заяви Тръмп в  интервю за американския радиоводещ Хю Хюит.

Коментирайки подкрепата на европейските страни за Киев, 45-ият президент на САЩ заяви, че те „трябва да правят много повече“, защото в момента „Европа прави само малка част от това, което правят Съединените щати“.

Според Ройтерс, САЩ подготвят нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 2,2 млрд. долара, който се очаква да включва за първи път ракети с далечен обсег. САЩ могат да доставят ракети GLSDB с обсег на действие 150 км (в момента на Украйна се доставят ракети с обсег на действие 70 км). За последен път Вашингтон обяви допълнителни доставки за Киев на 20 януари. Като цяло САЩ са отпуснали над 27,4 млрд. долара за подпомагане на сигурността в Украйна.

По публикацията работи: Велислава Велева