Чаят от тази чудодейна билка ще ви накара да забравите за болното гърло

51

Намираме се в сезона на вирусните и бактериалните инфекции, които носят със себе си много неприятни симптоми като болно гърло. Много хора при гърлобол, посягат към таблетки за смучене или спрейове, но има и много привърженици на домашните методи за лечение на този здравословен проблем.

 

 

Ако имате болно гърло, не се поколебавайте да изпробвате чая от лечебна ружа.

Лечебната или бяла ружа е многогодишно растение от семейство Слезови, което достига до 150 сантиметра височина.

Най-лековитата част от тази билка е коренът ѝ, от който се прави и чай.

Тази напитка се използва от векове като средство за успокояване на възпалено гърло. Освен това помага след боледуване от бронхит и други белодробни заболявания. Проучване от 2019 г. установява, че коренът от бяла ружа може да облекчи бързо симптомите, свързани с респираторни заболявания.

Това е така, защото коренът от бяла ружа помага за изграждането на защитно покритие по лигавицата на устата и гърлото, като по този начин намалява дразненето и подуването. Тази билка освен това може и да облекчи симптомите на суха и дразнеща кашлица.

Коренът освобождава натрупаната слуз в носа, гърлото и белите дробове, което прави отърваването от нея по-лесно. Поради тази причина чаят от бяла ружа се препоръчва като натурален лек при болки в гърлото.

Приготвяне на чай от бяла ружа:

  • Залейте две супени лъжици сух корен от бяла ружа с 250 мл хладка или студена вода.
  • Оставете го да престои така поне един час, в идеалния случай два часа.
  • След това затоплете малко чая. По желание можете да добавите и мед.

По публикацията работи: Велислава Велева