Краят на 48-то народно събрание: Вежди Рашидов трогна депутатите с емоционална реч (ВИДЕО)

42
Кадър: Novini.bg

С най-емоционалната си реч председателят на 48-ото НС Вежди Рашидов закри парламента, a думите му разплакаха депутатите. Te направиха равносметка за свършеното, но обърнаха поглед и към бъдещите заявки. В последния пленарен ден всички 240 депутати получиха подарък от председателя на НС.

Общият портрет, който той им подари, продължи традицията от учредителното събрание. Рашидов обобщи изминалите месеци и се обърна към колегите си в залата: „Като че ли в първите мигове стана магията, но уви – магията беше кратка. Потопихме се в антиутопия – процедури, речи, гласувания, прегласувания. Питах се – така докога?

Малко по-късно в деловодството на парламента дойде и указът на президента. Дойде ред и за политическите декларации – за успехите и неуспехите на този парламент. Политическата криза може да бъде решена с проява на политическа смелост, категорични бяха от ГЕРБ-СДС. Според „Продължаваме Промяната” „най-голямата опасност е да бъдем превзети от гняв и отчаяние”. От ДПС пък призоваха за диалог след изборите. БСП, „Демократична България”, „Възраждане” и „Български възход” също направиха своите анализи.

„Приех отговорността да бъде председател на този парламент, да изведем обществото от тази спирала. Изправени сме пред пореден избор. Така докога? Трябва по-често да се замисляме какво правим тук и какво оставяме, както и да съхраним каквото поправяме, в крайна сметка дали рушим или създаваме“, заяви Рашидов.

„Някога и аз се втурнах в това занимание като Вас, колеги, с надежда едва ли не да обърна света. Започнах реформи, откривах музеи, връщах антики, прекарах дни и нощи в преговори да запазим спокойствието и границата си. Дали успях? Не съвсем, просто всеки ден чувам тътена на въпроса „и какво от това?“, каза още той. И призова: „Вижте хората, които ни издигнаха, вложете разум в бъдещето. Народът чака резултати от нас. Моля се следващите избори да донесат повече сигурност, надежда и единение. Дано утрото е по-мъдро от вечерта. Народът ни заслужава това.“ „На добър час, закривам 48-то народно събрание“, завърши Рашидов, а депутатите станаха на крака и ръкопляскаха в края на речта му.

По публикацията работи: Велислава Велева