Милиони хора от Украйна бягали към Русия: Ето колко украински бежанци има там

1263
Снимка: Pixabay

Съобщава се за над 5.2 милиона души от Украйна, които са избягали от войната и са намерили убежище в Русия. Твърди се, че и до ден днешен в Русия бягали повече от 4 хиляди души средно на ден. Бежанците се настанявали в бежански пунктове или при свои роднини.

Броят на бежанците от територията на Украйна от февруари 2022 година до този момент е над 5.2 милиона души. Това съобщава държавната агенция ТАСС, позовавайки се на данни на силовите структури. От тези 5 милиона души 733 хиляди са децата.

Средно дневно и до този момент в Русия бягали повече от 4 хиляди души. За тях са организирани 897 пункта за временно настаняване, през които са преминали повече от 40 000 нуждаещите се преселници. Останалите са разчитали на частни средства или са се настанили при роднини, пише ТАСС.

Още в началото на инвазията си в Украйна в началото на миналата година руската администрация създаде коридори за преселване на украински граждани, включително и отпускайки сериозен федерален ресурс на граничните на Украйна области.

Едновременно с това обаче Киев обвинява Русия в принудително преселване на украинци на нейна територия, включително и опит за промяна на етническата картина в окупираните от нея области. Международни организации също са регистрирали редица проблеми при преселническата вълна към Русия, като особен акцент се поставя върху отвличането на украински деца, даването им на руско гражданство и „осиновяването им“ от руски семейства.

По публикацията работи: Пламена Сутева