Ето кои банкноти се изтеглят от обръщение от 1 февруари

1738

Управителният съвет на Централната банка в края на миналата година взе решение банкнотите с номинална стойност 20 лева, емисия 2005г. да бъдат изтеглени от обращение. Те ще престанат да бъдат законно платежно средство от 1 февруари 2023 година, напомнят от БНБ.

 

От началото на следващия месец двайсетолевките от тази емисия спират да бъдат законно платежно средство, като с тях няма да може да се пазарува в магазина, нито да бъдат връщани като ресто.

Единственият вариант е те да бъдат обменени на касите на Българска народна банка. В Пловдив това може да се случи в Касовия център на „Скобелева майка“. Парите ще се обменят по номинална стойност, без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна.

Основна тяхна характеристика е бледолилавият цвят. На лицевата страна на банкнотите е изобразена символиката на БНБ – част от сградата и емблемата на Централната банка. На обратната страна пък е поместена реплика на първата българска банкнота с номинал 20 лева от 1885 година. Към края на октомври 2022 г. общият брой на всички банкноти с номинал 20 лв. в обращение е над 123 милиона. Това включва въпросните лилави банкноти, емисия 2005 г., и тези с лика на Стефан Стамболов.

По публикацията работи: Велислава Велева