Зеленски се разлюти: Налага строги санкции на лица и компании, подкрепящи Русия

183
Кадър: Facebook/Володимир Зеленски

Украинският президент задейства санкции срещу 185 компании и лица, които подкрепят войната на Русия срещу Украйна, напомняйки, че това става в 12-я месец от началото на войната. Беларуски компании, които помагат на Русия с доставки, също са в списъка, включващ 182 фирми и три лица.

,,Компаниите и бизнесмените, които извършват железопътен превоз на персонал и военно оборудване в ползва на „държавата-агресор“, ще бъдат наказани“, заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение. Той добави, че иззетите активи ще бъдат използвани в полза на националните отбранителни усилия.

Зеленски каза още, че Украйна работи за това други страни също да блокират активите на компаниите, и благодари „на всички онези, които помагат за засилване на санкциите срещу Русия“ и на разследващите, които разкриват и преследват избягването от страна на Русия на наказателните мерки. Зеленски също така повтори искането си Русия да бъде изключена от Олимпийските игри в Париж следващата година и поясни, че е писал до президентите на водещите международни спортни федерации да се ангажират с това в момент, когато Международният олимпийски комитет обмисля да върне достъпа на руските атлети до световния спорт.

В град Константиновка в Донецкия регион руски ракетни атаки срещу жилищни сгради отнеха живота на трима души и раниха 14 други в събота, напомни Зеленски. Визирайки перспективите за военна помощ от Запада, президентът подчерта, че Украйна спешно се нуждае от ракети с голям обсег, за да отблъсне подобни атаки.

По публикацията работи: Велислава Велева