Кайсиевите ядки могат да се окажат фатални за здравето ни

1233

Кайсиите са любим плод на мнозина, като някои обичат да си похапват и ядките от техните костилки. При консумацията на тези ядки обаче, следва да сме изключително внимателни. Това е така, тъй като съединенията им се превръщат в тялото в жива отрова – цианид. Консумацията на малко количество, разбира се, не е фатална, но в никакъв случай не бива да се прекалява. Kонсумирани директно и сурови, кайсиевите ядки могат не просто да навредят на здравето ви, но и да имат фатален изход

Според теглото, възрастта и общото състояние на организма, няколко ядки могат да се окажат токсични. Това прави внимателната употреба на кайсиевите ядки, както и информираността за кого са полезни и за кого вредни от първостепенна важност, пише actualno.com.

Кайсиевите ядки – за кого са полезни?

Някои изследователи сочат ядките на сочния плод като новата суперхрана, която може да се окаже подходяща за лечение дори на някои онкологични заболявания, както и за медицински цели – имунотерапия на някои видове рак. Не е за пренебрегване и фактът, че кайсиевите ядки са богати на есенциални мастни киселини, които не можем да доставим на тялото по друг начин освен чрез храната. Сред другите по-важни ползи от кайсиевите ядки се нареждат:

– широката употреба на ядките на кайсията в козметичната промишленост, фармацевтичната промишленост и хранително-вкусова промишленост,

– фактът, че кайсиевите ядки успешно повлияват мигрената,

– медицински доклади, които ги сочат като доказано средство за понижаване на показанията на апарата за кръвно налягане,

– кайсиевите ядки съдържат съединението амигдалин, което показва фармакологична активност на антитуморна, антифиброзна, противовъзпалителна, аналгетична и имуномодулираща функция, но това не означава, че следва да консумирате самите ядки, а че те могат да се използват за производство на медикаменти с посочените въздействия,

– оказват благотворно въздействие върху храносмилателната система,

– кайсиевите ядки намаляват нивата на кръвната захар, с което са ефективно средство за превенция на диабета,

– полезни са за сърдечно-съдовото здраве,

– притежават различни механизми за елиминиране на свободните радикали, защитата и регенерация на тъканите и органите,

– считат се за еликсир за младост, подпомагащ успешно изглаждане на фините линии и бръчките и предпазващ кожата от преждевременно стареене,

– богати са на антиоксиданти с различни приложения за красотата и здравето, а катехините и хлорогенната киселина, която съдържат, водят до по-нисък оксидативен стрес,

– използват се в козметиката за пълноценна грижа за кожата и косата,

– протеиновият екстракт от кайсиевти ядки се използва във фармакологията за създаване на медикаменти за лечение на редица заболявания, както и при производството на хранителни добавки,

– съдържат щедри количества фибри,

– полезни са като средство, подпомагащо отслабването и поддържането на нормално тегло.

Опасности и вреди от кайсиевите ядки

И докато обработени и вложени в различни промишлености и продукти кайсиевите ядки са полезни и пълноценни, то консумирани директно и сурови могат не просто да навредят на здравето ви, но и да имат фатален изход. Ядката съдържа токсичния фенилаланин – производен цианогенен гликозид амигдалин, който по време на разграждането си освобождава токсичен циановодород. Това е начинът на кайсията да се предпази от тревопасните, но по същия този път вреди и на хората. Учените споделят, че една ядка няма да ви отрови, но няколко могат да бъдат повече от опасни. Те обаче са полезни и безвредни, използвани в хранително-вкусовата промишленост за производството на брашно, влагането им към бисквити и други сладки хрупкави продукти или използвани за производството на масло. Обърнете внимание, че не говорим за директна консумация, а за преработени ядки, използвани в хранителната промишленост. По аналогичен начин – преработени – кайсиевите ядки се използват и във фармацевтичната промишленост. Любопитен факт е, че именно отровата в кайсиевите ядки е използвана в Древен Китай, както и в народната медицина, за лечение на заболявания, но това далеч не я прави по-малко опасна, ако не знаете точната доза и колко броя са ядките, която може да си позволите. Ето защо е по-добре да се въздържате от директна консумация.

Важно! Не давайте на децата кайсиеви ядки, тъй като при тях и една ядка може да се окаже фатална. Статията е информативна и не е заместител на консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева