Шоково поскъпване на суровото мляко у нас: Ето какво се случи

blank
Снимка: Pixabay

Заместник-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки заяви, че от август месец 2022 година насам, цената на суровото мляко се е вдигнала с грандиозните 37%. По негови думи млякото у нас никога не е достигало като количество

„От август месец досега цената на суровото мляко в България се е вдигнала с 37%. Опаковките са се повишили с над 100%, надценката при стъкления бранш също е над 100%“, заяви пред БНТ Симеон Присадашки, заместник-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

По думите му България не е фактор в производството на сурово мляко за европейския пазар. Според Симеон Присадашки в страната ни винаги млякото не е достигало като количество и цената му се е влияела от цената на спотовите млека.

„Последните 6-8 месеца имаше тенденция към повишаване на цената на млякото, което влизаше от Чехия, Германия, Полша и Унгария в България. Покачването на тази цена и хроничният недостиг на сурово мляко на българския пазар доведе до дисбаланс в предлагането и търсенето на сурово мляко“, допълни Симеон Присадашки.

Според него към днешна дата българските производители на сурово мляко получават добра цена за млякото си.

„Търговията печели най-много от тази ситуация. Статистиката показва, че търговската надценка се е вдигнала с около 67%“, каза още Симеон Присадашки.

По публикацията работи: Пламена Сутева