Съдбата на рядък вид мечок натъжи цяла Италия (СНИМКИ+ВИДЕО)

78
Кадър: Twitter/ @M49liberorso

Загина рядък вид кафява мечка при пътнотранспортно произшествие и това натъжи цяла Италия. Марсиканският мечок е блъснат от автомобил на планински път близо до град Кастел ди Сангро в централната част на Италия в понеделник вечерта. Mечката се е казвала Хуан Карито и е придобила известност след като нахлу в пекарна и се нахвърли на бисквити.

 

„Нямаме думи, с които да изразим скръбта си от случилото се“, написаха в Instagram от Националния парк на Абруцо, Лацио и Молизе. „Хуан Карито беше мечок, създаващ проблеми, но в парка направихме всичко… , за да му дадем възможност и да му позволим да остане на свобода“, се казва в публикацията.

Животното с тегло около 150 килограма беше заловено миналата година и отведено в по-отдалечен район, след като нахлу в пекарна. Четиригодишният Хуан Карито обаче обичаше да се връща в обитаваните от него места в миналото, за да търси храна. Преди автомобилния инцидент, той е забелязан през уикенда в ски курорт, съобщи италианската телевизия „Раи“.

Смята се, че в Италия са останали само около 50 марсикански мечки. Името на животното идва отчасти от името на село Карито в региона Абруцо, където за първи път е забелязано. Това е и испанска дума, каквото е и първото име на мечока.