Опасен нов наркотик си проправя път сред младите: Биохимик обясни как им действа

blank
Снимка: Pixabay

Биохимикът от БАН д-р Юлиян Караджов, заяви, че става въпрос за наркотично вещество, което превръща употребяващия го в „опитно зайче“. Това заяви Караджов, коментирайки ефектите от т. нар. куш или К2. По негови думи в Германия вече имало информация за жертви на наркотичното вещество сред децата.

Появи се нов опасен наркотик. Все повече млади хора се пристрастяват към вещество, известно като куш или К2. Според германски издания вече има и жертви сред децата.

„Съществуват няколкостотин синтетични аналози на канабис и десетки имена, под които те се продават. Никога не знаете какво точно ви се предлага. К2 не е по-пристрастяващ от всички останали наркотици. Всички вещества, които бихте могли да си закупите, не са изследвани за вредни ефекти. От синтетични аналози на канабиса хора умират вече години наред“, заяви биохимикът от Българската академия на науката д-р Юлиян Караджов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му начинът, по който може да повлияе даден наркотик, зависи от състоянието, възрастта на човек и самия състав на продукта.

„Трудно можем да контролираме действията си, ако използваме наркотици. Ако е известна дрога, чиито ефекти са известни, може би в даден момент може да се стегнете и избегнете опасна ситуация“, отбеляза д-р Караджов.

Според биохимика под името К2 могат да се крият редица различни вещества. Той коментира, че повод за притеснения има, тъй като и на българския пазар често се появяват синтетични наркотици.

„В науката не е описано как могат да ви съсипят здравето. Употребявайки ги, ставате опитни зайчета“, категоричен бе д-р Караджов.

По публикацията работи: Пламена Сутева