КНСБ посочиха каква минимална работна заплата искат от 1 януари 2024 г.

101

Любослав Костов, главен икономист на КНСБ, заяви, че искането е от 1 януари 2024 година минималната работна заплата да стане 1000 лв. По негови думи това би могло да се случи ако политиците са отговорни. Костов коментира още и това, че според него, на спекула се дължи вдигането на цените.

Потреблението на българина е ориентирано към стоки от малката потребителска кошница. Когато намалява покупателната способност, хората се ориентират към нея – хляб, мляко, които поскъпват най-много. Това каза Любослав Костов, главен икономист на КНСБ в ефира на БНТ.

Ценовите различия между страните не могат да обяснят ниското равнище на цените. Средните доходи не водят до среден стандарт на българина. В бюджетния сектор след политическите кризи и това, че няма бюджет – се видя че в един куп системи заплатите са замразени, добави Костов.

По думите му част от повишаването на цените се дължи на спекула.

Настояваме за минимална работна заплата 850 от 1 юли и 1 000 от 1 януари 2024 г. Максимално бързо приемане на бюджет за 2023 г. никъде няма ръст на доходите в държавния сектор. В момента бизнеса е по-добър работодател от държавата, посочи още Костов.

Според него минималната работна заплата може да стане 1 000 лв., само ако се разчита на отговорността на политиците.

Служебният кабинет вдигна заплата на 710 лв., което беше недостатъчно. Излезе и каза, че за година е вдигнал с 20%. Не е за една, а за две. 850 лв. трябваше да бъде числото и то донякъде отговаря на инфлацията, каза главният икономист на КНСБ.

По публикацията работи: Пламена Сутева