Нов закон разрешава добавянето на насекоми в храните на територията на Европейския съюз. Смята се, че насекомите са идеалното решение на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.
Те са лесни за отглеждане. Също така имат високо съдържание на хранителни вещества (подобно на пилешко, говеждо, риба или свинско), а освен това са и вкусово неутрални.
Известно е, че повече от 2 млрд. души по цял свят консумират насекоми. Според австрийския сайт „ое24“ техните любители в Европа също се увеличават.
От днес е в сила нов закон на ЕС. Официално домашните щурци могат да се използват в храната – замразени, сушени или на прах. От четвъртък това ще се отнася и за ларвите на брашнен бръмбар.
„Понастоящем има още осем заявления за разрешаване на насекоми като храна“, посочват от Европейската комисия (ЕК).
По публикацията работи: Пламена Сутева