Решено: Прекратяваме членството си в две международни банки

96

Решението за прекратяване на членството бе взето в Народното събрание със 138 гласа „за“, 26 – „против“ и 18 „въздържал се“. Става въпрос за Международната инвестиционна банка и Международната банка за икономическо сътрудничество. Против проекта бяха основно „Възраждане“ и „БСП за България“.

Със 138 гласа „за“, 26 – „против“ и 18 „въздържал се“ парламентът прие на първо четене Законопроект за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната инвестиционна банка (МИБ) и нейния устав и на Споразумението за организацията и дейността на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС), внесен от Министерския съвет.

Основно от „Възраждане“ и „БСП за България“ бяха против проектът да бъде одобрен от българското Народно събрание, а от парламентарната група на „Възраждане“ заявиха, че между двете четения ще внесат свои редакционни поправки. Затова и не беше прието предложението на председателя на бюджетната комисия Петър Чобанов законопроектът да бъде гласуван днес на две четения. Борислав Гуцанов от левицата дори заплаши, че, ако не се оттегли искането за второто четене днес, ще съберат подписи за Конституционния съд. След това Чобанов предложи и залата прие срокът за предложения между двете гласувания да е три дни.

Прекратяването на членството следва да се извърши съгласно процедурите, предвидени в споразуменията за учредяване на институциите и със съотносимите вътрешноправни процедури, пише вносителят. Процедурата изисква денонсиране от страна на Народното събрание на международните договори за учредяване на двете институции.

Международната инвестиционна банка е международна финансова институция за развитие със седалище в Будапеща. Страните-членки на МИБ са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия.

Международната банка за икономическо сътрудничество е международна финансова институция със седалище в Москва. В нея членуват България, Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Монголия и Виетнам и Русия.