Вигенин: Трябва по активен подход спрямо Северна Македония. Случаят с Християн Пендиков е резултат от системното насаждане на омраза срещу България

37
Снимка: Пресцентър на БСП

Според Кристиан Вигенин, депутат от Левицата, позицията на БСП да не подкрепи вдигането на ветото се потвърждава като правилна. Според него, е необходим по-активен подход спрямо РСМ, защото случаят с Християн Пендиков е резултат от системно насаждане на омраза срещу България.

„Събитията от последните дни в отношенията между Северна Македония и България потвърждават правилността на позицията на БСП да не подкрепи вдигането на ветото по отношение на преговорите на Република Северна Македония с Европейския съюз за членство в организацията.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин на брифинг в парламента.

По неговите думи случаят с Християн Пендиков не е криминален, а мотивацията за това престъпление се крие зад системното насаждане на омраза срещу България и срещу македонските граждани с българско самосъзнание.

„Ние осъждаме остро този случай и настояваме българските власти да предприемат по-активен и по-цялостен подход по отношение на Република Северна Македония“, категоричен бе Вигенин, като поясни, че той трябва да е за противодействие на езика на омразата в РСМ, за защита на македонските граждани с българско самосъзнание и за оказване на натиск със съдействието на нашите партньори от ЕС за стриктно изпълнение на поетите от РСМ пред България и пред ЕС ангажименти.

Социалистът каза още, че БСП ще настоява този случай, който по неговите думи е кулминация от поредица действия, да стане официално достояние на международни организации като Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която тази година се председателства именно от Република Северна Македония.

„Призоваваме също властите в Северна Македония, както и водещи политици и партии, да се въздържат от изявления и действия, които не водят до разрешаване на проблемите, а до неприемлива ескалация, която може в дългосрочен план да влоши диалога между двете страни“, заключи Кристиан Вигенин.