Малък гений: 3-годишно момченце стана член на MENSA: Брои до 100 на шест чужди езика и само чете книги

295

Дете, владеещо мандарин, стана най-младият член на MENSA в Обединеното кралство. Неговото име е Теди Хобс, а родителите му твърдят, че никога не са подозирали, че детето им е толкова специално. Момченцето се е научило да чете на крехката възраст от две години и четири месеца, а в момента чете книги за Хари Потър съвсем сам.

Малко дете стана най-младият член на MENSA във Великобритания. Момченцето, когато е едва на три години и девет месеца, вече можело да чете свободно и брои на седем езика, пише Independent. Неговото име е Теди Хобс. Той успя да получи достъп до ексклузивната организация за интелектуалния „елит“ на тази крехка възраст.

Детето-чудо от Портисхед, Съмърсет, вече може да брои до 100 на шест чужди езика, включително мандарин, уелски, френски, испански и немски.

Теди, който вече е на четири години, се е научило да чете само на две години и четири месеца – и сега може дори да чете книги за Хари Потър, когато родителите му разрешават.

Малкият Теди беше приет в MENSA в края на миналата година, след като разби тест за интелигентност. Той постигна резултат – 139 от 160 точки на теста на Станфорд Бине и шокира родителите си, които нямаха представа колко умен е той.

Бет Хобс, 31 и нейният съпруг Уил, 41, казват, че никога не са очаквали Теодор – който предпочита да бъде известен като „Теди“ – да влезе в групата и никога не са планирали да кандидатстват за членство.

„Казаха ни, че три е най-младата възраст на всеки, когото са приели в MENSA в Обединеното кралство, въпреки че в САЩ имаше някой на две години. Ако трябва да бъдем честни, наистина е пълна случайност, че той влезе в MENSA. Никога не сме го имали за цел. Дори когато го оценихме, това беше, за да можем да му помогнем, когато започне училище през септември – никога не сме планирали да влиза в MENSA“, казват родителите на Теди.

„Направихме тест за интелигентност, където всъщност му казахме, че ще седне и ще реди пъзели с една дама за един час, и той реши, че това е най-прекрасното нещо. След като го завърши, детският съветник на MENSA ни каза, че отговаря на изискванията – така че решихме, че той също може да се присъедини“, казват те.

„Бяхме малко като „пардон?“. Знаехме, че може да прави неща, които връстниците му не могат, но не мисля, че осъзнахме колко умен е той. Не сме сигурни как се случва всичко това. Съпругът ми и аз не сме лингвисти – затова винаги се шегуваме, че ембриологът трябва да е подхлъзнал игла или нещо подобно, за да го направи такъв“, казват шеговито родителите.

Бет казва, че гениалността на Теди идва като благословия и проклятие, тъй като той не проявява слаб интерес към някои от по-нормалните неща, които едно младо момче може да обича като игри и телевизия.

„Не можеш да пропуснеш нищо покрай него, той слуша всичко. Той ще помни разговорите, които сте водили с него на Коледа миналата година“, казват родителите на малкия гений.

„Когато родихме дъщеря си, му купихме таблет, за да можем да се съсредоточим върху нея, но той никога не се интересуваше особено от игри или нещо подобно. Вместо това той просто обича да използва приложения, за да се опита да се научи да брои до 100 на мандарин и други езици“, допълват те.

„Неговата представа за забавление е, че той обича да сяда и да рецитира своите таблици с умножения и дори веднъж се развълнува толкова много от дробите, че си причини кръв от носа“, разказват родителите на Теди.

„Той има някои идеи, че иска да стане лекар един ден, защото заедно със свой приятел, обича да си играе на лекар в детската градина, но ако го попитате какво иска да стане, той просто ще каже, че иска да се съсредоточи върху това да бъде Теди.“

Mensa е международна група за хора с висок коефициент на интелигентност, основана през 1947 г., която приема само членове, които са над 98-ия персентил на IQ в световен мащаб.

Превод и редакция: Пламена Сутева