Защо отново арестуваха Грета Тунберг? (ВИДЕО)

201

Климатичната активистка Грета Тунберг беше отведена от полицията и задържана по време на протести във въглищна мина в Германия.

Световноизвестната природозащитничка беше задържана във вторник, докато демонстрираше срещу планираното унищожаване на село Luetzerath, за да се направи път за разширяването на откритата въглищна мина Garzweiler 2.

Полицейски служители в Северен Рейн-Вестфалия бяха снимани да изнасят г-жа Тунберг от мината във вторник, която се намира на пет мили от селото, а шведската активистка по-късно беше видяна да седи сама в това, което се казва, че е голям полицейски автобус.

Според докладите инициаторът на глобалната кампания за училищна стачка за климата е бил седнал с група протестиращи близо до ръба на мината. От полицията твърдят, че именно от този ръб има скочил и самоубил се активист в близкото минало.

„Грета Тунберг беше част от група активисти, които се втурнаха към ръба. След това обаче тя беше спряна и изведена от нас с тази група извън непосредствената опасна зона, за да установим самоличността им“, каза говорител на полицията в Аахен.

Полицията в Аахен каза пред The ​​Independent, че групата не е арестувана и ще бъде освободена, след като личните им данни бъдат взети. Говорител на полицията каза пред Ройтерс: „Няма причина да ги държим с дни. Може да отнеме часове или дори да бъдат пуснати веднага.

Кадрите показват как полицай казва на групата: „Ще използваме сила, за да ви заведем на проверката за самоличност, така че, моля, съдействайте“.

Плановете на правителството да разруши Lutzerath са част от „компромисно“ споразумение, постигнато с енергийния гигант RWE миналата година, което му позволява да унищожи изоставеното село в замяна на прекратяване на използването на въглища до 2030 г., а не до 2038 г.

Зелената партия, която има власт както на местно ниво, така и в управляващата национална коалиция, твърди, че сделката изпълнява много от исканията на природозащитниците и е спасила пет други села от разрушаване.

Г-жа Тунберг се обърна към около 6000 протестиращи, които маршируваха към Lutzerath в събота, като нарече разширяването на мината „срамно“ и „предателство към настоящите и бъдещите поколения“.

 


Превод и редакция: Венета Николова