Всеизвестен факт е, че мандарините са плодове, изключително богати на витамин С и други полезни вещества. Заедно с други цитрусови плодове, те могат да се превърнат във важна част от здравословната диета, особено през зимния сезон. Обаче, както с всяко друго нещо, прекаляването и с мандарините, не е добра идея. Прекомерната консумация на мандарини може да доведе до неблагоприятни странични ефекти.
Прекаляването с този плод увеличава риска от алергични реакции и създава допълнителна тежест върху отделителната система, споделя диетологът д-р Татяна Залетова.
„Можем да получим както банална уртикария, така и по-изразени реакции“, уточнява експертът, пише actualno.com.
Д-р Залетова отбелязва, че хората с нарушена бъбречна функция трябва да консумират мандарини с повишено внимание. На страдащите от хронични заболявания на стомашно-чревния тракт също не се препоръчват да ядат твърде много от тези плодове.
Мандарините дразнят стомашната лигавица и могат да обострят гастрита при хора с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, обяснява д-р Залетова.
Освен това те съдържат доста фруктоза. Диабетиците, хората с нарушения на въглехидратния метаболизъм и тези, които искат да отслабнат, не трябва да пренебрегват този факт.
Безопасно за здравето е да се консумират не повече от 500 грама мандарини на ден, подчертава диетологът.
Експертът препоръчва това количество да не се яде наведнъж – по-полезно е да консумирате мандарините в малки порции през деня.
Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!
По публикацията работи: Пламена Сутева