Невероятно откритие: Намерени са над 250 фосилизирани яйца на титанозаври (СНИМКИ)

537

Откритието е направено от специалисти от университета в Делхи в Индия. Става въпрос за цели 256 фосилизирани яйца. Гигантската люпилня покрива площ от около 1000 километра. Учените са разпознали яйца от шест различни вида титанозаври.

В Индия е открита люпилня, съдържаща 256 фосилизирани яйца на динозаври, което предполага, че зверовете са гнездили заедно, точно като съвременните птици, пише Daily Mail.

Изследователи в Ню Делхи откриха 92 места за гнездене, които някога са принадлежали на титанозаври – семейство дълговрати динозаври, включващо едни от най-големите, съществували някога на света.

Покривайки около 620 мили (1000 км) от изток на запад, люпилнята за динозаври също е една от най-големите, познати на човека, и разкрива нова представа за масивния вид.

В региона няма много фосилни записи на млади кости, което предполага, че бебетата са напуснали гнездото скоро след излюпването.

Люпилнята е част от формацията Ламета – геоложка формация в долината Нармада, която съдържа много вкаменени яйца и скелети на динозаври от късния период Креда.

Изследователите идентифицираха яйца, които идват от шест различни вида титанозаври – повече, отколкото е докладвано чрез скелетни вкаменелости в района досега.

Това предполага, че на индийския субконтинент е имало по-голямо разнообразие от динозаври, отколкото се смяташе досега.

Титанозаврите са били последното голямо семейство динозаври зауроподи преди събитието на изчезване от периода Креда-Палеоген, преди около 65 милиона години.

Превод и редакция: Пламена Сутева