Внедряват нова система за безопасност в градския транспорт: Как работи?

89

Става въпрос за системата, която индикира за пешеходци и автомобили в опасна близост, както и за проблеми с инфраструктурата. Шофьор на автобус разказва, че системата предпазва водачите на автобуси от възникване на ПТП.

Новата система се състои от няколко камери, поставени извън автобуса, които индикират за опасности на пътя. Шофьорите я одобряват.

„Системата е много интелигентна, предпазва шофьорите от нежелани пътнотранспортни произшествия. Има си система, която е за дистанция от автомобилите, от велосипедисти и пешеходци, което е най-важното в тесните улици, като в квартал „Борово“ например“, казва Мануил Николов, шофьор на автобус на градския транспорт пред bTV.

Системата има дори нощна видимост, както и звуков сигнал, когато автобусът приближава опасност. Могат да се индикират и рискови места на пътя.

„Отчита пешеходците, когато са в опасна близост до автобуса. Дава индикация, че се отклонявам в ляво или в дясно. Ако се приближим до автомобил, започва да пищи, което казва, че си в опасна близост“, каза още Мануил Николов.

По публикацията работи: Пламена Сутева